Kardos Lovasiskola

Legfrissebb
híreink a Lovarda világából

Blogsorozatot indítunk

Blogsorozatot indítunk

2023-10-20

Az aranykalászos gazda mindennapjai: munka és szenvedély a mezőgazdaságban! Egy gazda élete minden nap izgalmas és kihívásokkal teli. Nincs két egyforma nap, és minden reggel új lehetőségekkel és feladatokkal indul. Ha kíváncsi vagy, hogy hogyan néz ki egy aranykalászos gazda átlagos napja, kattints a 'Tovább a teljes cikkhez' gombra!

Egy gazda élete minden nap izgalmas kihívásokat tartogat, nincs két egyforma nap, minden reggel új lehetőségeket rejt. Fontos azonban mégis egy napi rutin mentén haladni, és emellett, vagy ennek során a szembejövő kihívásokat is kezelni.

Lajos egy aranykalászos gazda, tarts vele, és ismerd meg egy átlagos napját:

Reggel: A nap kezdete

Lajos napja még napfelkelte előtt indul. Korán kel, hogy kihasználja a friss, hűvös reggeli órákat, amikor a munka a legkellemesebb, legnyugodtabb, még ébred a természet. Az első feladat az állatok gondozása, etetése, itatása. Az állatok általános egészségét is ellenőrzi ekkor, és ha szükséges, konzultál az állatorvossal is.

Növénytermesztés

Lajos természetesen növénytermesztéssel is foglalkozik, a délelőttöt a földeken tölti. Az aktuális feladatlistája függ az évszaktól. Tavasszal és nyáron a földművelésé a főszerep. Gépi vagy kézi erő segítségével ápolja a növényeket, van egy saját traktora, mellyel minden nap bejárja az egész birtokot, ellenőrzi a területet. Az öntözésre is nagy gondot fordít, hogy a növények mindig megkapják a szükséges vizet, valamint a tápanyagpótlás is fontos szerepet játszik a jóminőségű terméshez.

Gépek és eszközök karbantartása

A mezőgazdaságban használt gépek és eszközök rendszeres karbantartása elengedhetetlen. Lajos gépparkja egy traktorból és egy kombájnból áll, valamint egy öntözőrendszer biztosítja a növények napi megfelelő vízfelvételét. Mielőtt a gépekkel megkezdik a napi munkálatokat, egy gyors alapvető ellenőrzést végeznek minden alkalommal, hogy minden gép működjön zökkenőmentesen. A gépek rendszeres ellenőrzése és karbantartása hosszútávú megtakarítást hoz, így erre különösen nagy figyelmet fordítanak Lajosék is.

Ebédszünet: egy kis pihenés

Az ebédszünet Lajos gazda napjában egy elmaradhatatlan pont, erre minden nap délben kerít sort, egy egyórás szünetet tart, amikor átgondolja a délelőtt történéseit és megtervezi a délutáni teendőket is, de természetesen kihasználja ezt az időt egy kis pihenésre is, egy melegétel elfogyasztása mellett. Lajos a munkatársaival együtt ebédel, ami nem csak az étkezésről szól, hanem a közösségi élményről is.

Délután: a termelés folytatódik

A délután mindig inkább a napi kihívások megoldásáról szól, így erre az időszakra kevesebb fix feladat a betervezett: az állatok gondozása, a termés betakarítása, tárolás előkészítés vagy a szállítás megszervezése, előkészítési munkák saját termék készítése esetén, stb.

Váratlan feladatok és a rugalmasság fontossága

A mezőgazdaságban mindig várhatók váratlan helyzetek. Az időjárás gyorsan változhat, nagyon fontos, hogy a gazda rugalmasan reagáljon ezekre a történésekre. A viharok, betegségek vagy egyéb problémák kezeléséhez gyakran váratlan feladatokat kell elvégezni, ezért is fontos, hogy a napirendben maradjanak rugalmas időszakok, felkészülve ezekre a váratlan helyzetekre.

Este: visszatérés a családhoz

Lajos általában fáradtan, de elégedetten zárja a napot. A termelés eredményei láthatók, és ezek az eredmények büszkeséget hoznak. Az este ideális idő a pihenésre és a családdal való időtöltésre. Az éjszakai minőségi alvás a felkészülést jelenti a következő napra, rendkívül fontos fiziológiai szerepet tölt be életünkben, így erre Lajos is megpróbál figyelni, hogy a következő nap is legalább olyan eredményeket hozzon, mint az előző.

Egy aranykalászos gazda átlagos napja nagyon változatos és intenzív, fontos hogy egy megoldó, gondolkodó szerepet tölt be a mezőgazdasági életben, sok-sok fizikai és szellemi munka, felelősség és elkötelezettség szükséges, hogy valaki jó gazda legyen. Azonban a felsorolt nehézségekért minden nap végén kárpótolja őket a természet sokszínűsége és közelsége, valamint a kézzelfogható, látványos eredmények. Nem mellesleg ezzel az egyéni célok teljesülésén felül hozzájárulnak az élelmiszertermeléshez és az agrárium fejlődéséhez.

Ez a hivatás nem csak munka, hanem életmód és szenvedély is egyben!

#aranykalászosgazda #kardoslovarda #aranykalász #aranykalászosgazdaképzés #aranykalászosgazdatanfolyam

Érdeklődés
Hívjon most!