• Megvizsgálja a falusi turizmus, a falusi szálláshely indítás feltételeit, a helyben kiépíthető lehetőségeket: (falusi udvar, állatbemutató, ökoturizmus, falusi gazdálkodás lehetősége, gasztronómiai témák köré szerveződő események megléte)
• A gazdálkodáshoz, vendégek fogadásához, a falusi turizmus fejlesztéséhez kapcsolódó információkat gyűjti, felhasznál, pályázatokat előkészít és készít/készíttet.
• A tájegységre jellemző hagyományos képhez építészetileg illeszkedő falusi vendéglátóhelyet, szálláshelyet alakít ki, vendéglátóhelyét a tájegységre jellemzően berendezi, felszereli (bútorok, függönyök, terítők, párnák, szőnyegek)
• Működteti a falusi szálláshelyet, fogadja a vendégeket, ellátásukról gondoskodik, elvégzi a vendégfogadással kapcsolatos adminisztrációt, – szerződéseket, megállapodásokat, számlákat, egyéb okmányokat tölt ki.

• Családbarát és gyermekbarát szolgáltatásokat nyújt. Gyermekágyat, etetőszéket, udvari és szobai játékokat biztosít.
• Biztosítja a házi és haszonállatok tartásának bemutatását, kisállatsimogatást.
• Tanya vagy biogazdaságot működtet, és szükség esetén bemutatja azt a vendégeknek, termények felhasználását előkészíti, házi feldolgozását elvégzi.
• Szabadtéri sportokhoz eszközöket biztosít, igény esetén szabadidős sportokat szervez tollaslabda, íjászkodás, ping-pong)
• Vidéki-falusi aktív turizmushoz kapcsolódó eszközök kölcsönzését megszervezi, karban tartja (kerékpár, csónak, horgász felszerelés, lovas felszerelés)
• Tájékozódik és tájékoztatást nyújt a helyi és a tájegység programlehetőségeiről, tájegységnek megfelelő programokat szervez. Beszerez speciális regionális, térségi, helyi turisztikai információs anyagokat, kiadványokat és térképeket.
• Gasztronómiai élményt nyújt, tájjellegű ételeket, hidegcsomagot, piknik kosarat, helyi termékeket készít és kínál.
• Háztartási munkákat (egyszerű ételek főzése, mosás, takarítás, lakásgondozás, házkörüli rend biztosítása) végez, takarít, tisztít, fertőtlenít, textíliákat mos.
• Összehangolja a konyhai-, élelmezési bevásárlást és a saját termékek gazdaságos felhasználását, árubeszerzést végez, – készleteket, bevételeket és kiadásokat nyilvántart.
• Extra szolgáltatásokat szervez (grillezési lehetőség, szabad téri sütőfőző lehetőség, szabadtéri étkezés) gondoskodik az eszközök folyamatos karbantartásáról.

• Tanácsot ad az általa biztosított relaxációs eszközök működéséhez (medence, dézsafürdő, szauna)
• A népi kismesterségeket, népszokásokat, a hagyományos népi kézműves mesterségek egyszerű fogásait bemutatja, vagy bemutatásukat megszervezi (kosárfonás, csuhéfonás).
• Lehetőséget biztosít az idénynek megfelelő, a falusi élethez és agrár munkakultúrához kapcsolódó tevékenységekbe való bekapcsolódáshoz szüretelés, egyszerű pinceműveletek, aratás, kaszálás).
• Energia és víztakarékos eszközöket, technológiákat használ.
• Alkalmazza a munka-baleset- tűz és környezetvédelmi előírásokat, szabályokat, kapcsolatot tart a szakhatóságokkal.
• Transzferszolgáltatást végez
• Marketing tevékenységet végez.